Sony predstavlja BRAVIA XR TV modele za 2022. godinu

Pokreće ga Cognitive Processor XR™, jedinstveni XR Backlight Master Drive precizno kontroliše naše mini LED pozadinsko osvjetljenje naše najnovije generacije u seriji Z9K i X95K radi nevjerovatne svjetline. Kognitivni procesor XR™ takođe napaja naš A95K novi OLED panel s XR Triluminos Max, koji donosi našu najširu paletu boja i reproducira prirodno lijepe nijanse. S milijonima pojedinačnih, samosvijetlećih piksela, A95K donosi više boja nego ikad prije za potpuno novo iskustvo gledanja.
Ove nove inovacije pomažu nam pružiti najbolja i prožimajuća iskustva gledanja, autentično pružajući istinsku namjeru autora. Kada gledate filmove, možete iskusiti naš poboljšani Acoustic Surface Audio+ ™ za OLED modele i Acoustic Multi-Audio™ za LED modele, precizno podudarajući položaj zvuka sa slikama na ekranu za uistinu impresivno audiovizualno iskustvo.
Modeli takođe uključuju nove tehnologije koje prilagođavaju i poboljšavaju zabavu kod kuće. Zajedno s Netflix-om objavili smo Netflix Calibrated Mode [1], koji automatski prilagođava sliku na temelju ambijentalnog svjetla, tako da omiljene emisije i filmovi korisnika izgledaju kao što je to i autor namjeravao, pod bilo kojim uslovima. Uz to, Sony BRAVIA CORE Calibrated Mode automatski će prilagoditi kvalitet slike na zaslonu kako bi se bolje uskladio s izvornom vizijom autora. [2]. Svi televizori BRAVIA XR za 2022. godinu takođe su “Perfect for PlayStation®5” [3], što uključuje dvije ekskluzivne odlike za PS5® – Auto HDR Ton Mapping[4] i Auto Genre Picture Mode[5].

Bravia CAM

Ove godine Sony predstavlja i novorazvijeni originalni uređaj za kameru, BRAVIA CAM [1], koji prepoznaje gdje korisnici sjede i u skladu s tim optimizira sliku i zvuk. Uključuje kontrole gesta, video chat i mnoga druga zabavna i nova iskustva koja čekaju na istraživanje. Uz to, Sony-jev BRAVIA CAM može prepoznati kada gledatelji više nisu ispred televizora i prigušiti zaslon kako bi sačuvali energiju.
Uz rastuću potražnju za još većim TV ekranima, postoji i rizik od veće potrošnje resursa i energije. Međutim, Sony se zalaže za održivost od razvojnog procesa pa sve do iskustva gledanja. Globalni plan Kompanije Sony za zaštitu okoline “Road to Zero” ima za cilj postići održivo društvo postizanjem nultog ekološkog utiska tokom cijelog životnog ciklusa svojih proizvoda i poslovnih aktivnosti do 2050. godine.

Najvažniji akcenti BRAVIA XR modela za 2022 godinu:

 • Cognitive Processor XR™: Podignite vid i zvuk na višu nivo Cognitive Processor XR™. Naš revolucionarni procesor na televizorima Sony BRAVIA XR™ reprodukuje sadržaj na način na koji ljudi vide i čuju nevjerovatno životno iskustvo. Slike se unakrsno analiziraju i čiste, posebno oko žarišne tačke, kako bi se dobila stvarna dubina, izvanredan kontrast i lijepe živopisne boje
 • BRAVIA CAM: Ova nova tehnologija osigurava korisnicima da uvijek imaju najbolje mjesto u kući optimiziranjem kvalitete slike i zvuka. BRAVIA CAM također nudi kontrole gesta, video chat i mnoga druga zabavna i nova iskustva
 • BRAVIA CORE: Aplikacija BRAVIA CORE unaprijed je instalirana filmska streaming usluga koja uključuje do 10 filmova za iskorištavanje i do 24 mjeseca neograničenog streaminga uz kupnju BRAVIA XR televizora. Uz BRAVIA XR tehnologiju, Pure Stream™[9] i IMAX® Enhanced, sadržaj se isporučuje sa zapanjujućim vizualima i izražajnom kvalitetom zvuka. Uz BRAVIA CORE Calibrated Mode način rada, filmovi će se automatski prilagoditi optimalnim postavkama slike kako bi stvorili doista iznimno iskustvo gledanja filmova kod kuće. S vremenom će doživljaj aplikacije biti obogaćen novim sadržajem, BRAVIA CORE ce biti  dostupan u više od 75 zemalja 2022. Godine
 • Savršeno za PlayStation®5: Uparite BRAVIA XR TV s konzolom PlayStation®5 kako biste dobili fantastično iskustvo igranja. Samo BRAVIA XR televizori automatski podešavaju i optimiziraju sliku najboljim postavkama za konzolu PlayStation®5, bilo da se koristi za igranje ili gledanje filma. Uz impresivnu sliku i zvuk, korisnici će se osjećati kao da su usred akcije. A s 4K 120fps, kako je navedeno u HDMI 2.1, naši televizori daju glatko i jasno kretanje u igri.
 • Google TV: Okuplja više od 700 000 filmova, emisija, TV-a uživo i još mnogo toga iz aplikacija i pretplata te ih besprekorno organizuje. Jednostavno pronađite nešto s čime ćete gledati personalizovane preporuke i emisije i filmove a sve na jednom popisu kako biste pratili što gledate.
 • Premium daljinski upravljač: Naš novi premium aluminijski daljinski upravljač jednostavan je za upotrebu, s pojednostavljenim dugmadima i pozadinskim osvjetljenjem tako da korisnici mogu sve jasno vidjeti, čak i u mraku. Nikada više ne gubite daljinski upravljač iza jastuka na kauču; s funkcijom Finder korisnici mogu reći televizoru da pronađe daljinski upravljač, a daljinski upravljač će zazvoniti.
 • XR Backlight Master Drive: Pokreće ga Cognitive Processor XR™, XR Backlight Master Drive koristi lokalni algoritam zatamnjenja koji je razvio Sony za kontrolu hiljadu sitnih, ultra-gustih Mini LED dioda s apsolutnom preciznošću i neovisnošću, pružajući izvanrednu svjetlinu, impresivan dinamički raspon, duboke crne i lijepo prirodne srednje tonove
 • Acoustic Surface Audio+™/Acoustic Multi-Audio™: Za uistinu impresivno audiovizualno iskustvo, ove moćne opcije osiguravaju da se zvuk podudara upravo s onim što se nalazi na zaslonu
 • 360 Spatial Sound Personalizer: U kombinaciji s BRAVIA XR televizorima [4], ova tehnologija nudi savršeno optimizirano prostorno zvučno iskustvo za zvučnike s trakama za vrat, poput Sony SRS-NS7, kao i odabrane Sony slušalice – sve s minimalnom konfiguracijom. Namjenske aplikacije čak personaliziraju filmsko zvučno polje analizom individualnog oblika uha korisnika
 • Podignite iskustvo sa Sony-jevim audio proizvodima: Novi Sony TELEVIZORI BRAVIA XR izvrsno se podudaraju s nizom naših audio proizvoda, kao što su HT-A9 kućni bioskop ili HT-A7000 koji posjeduje 360 Spatial Sound Mapping, novi nivo tehnologije prostornog zvuka, najnoviji je dodatak HT-A7000[5]. Kalibriranjem zvuka u odabranu sobu za gledanje tehnologija stvara više optimalno raspoređenih fantomskih zvučnika za šire i impresivnije filmsko iskustvo.
 • Ambient Optimization Pro: Korisnici mogu povezati svoj BRAVIA XR TV s BRAVIA CAM-om i uživati u TV-u kao nikada prije. BRAVIA CAM prepoznaje gdje su korisnici u sobi i koliko su udaljeni od televizora, a zatim podešava postavke zvuka i slike tako da su baš kako treba
 • Netflix Adaptive Calibrated Mode: novi način prikaza koji koristi Sony senzor ambijentalnog svjetla BRAVIA XR kako bi osigurao očuvanje umjetničke namjere u svim uslovima osvjetljenja. Bliska saradnja Sony-ja s Netflixom na ovoj opciji znači da gledaoci mogu uživati u Netflixovom sadržaju s preciznim bojama, tačnim kontrastom i istinskim pokretima, bilo da se u sadržaju uživa u mračnom ili dobro osvijetljenom okruženju.
[1] Potrebno je članstvo u streamingu Netflixa. Dostupnost 4K Ultra HD razlučivosti zavisi o vašem pretplatničkom planu za Netflix, internetskoj usluzi, mogućnostima uređaja i dostupnosti sadržaja. www.netflix.com/termsofuse
[2] Kupite televizor koji ispunjava uslove i registrijte se za BRAVIA CORE™ do 23.02.24. Broj naslova, kredita i razdoblja otkupa / gledanja i odabira razlikuju se po modelu televizora i podložni promjenama. Za televizore koji ispunjavaju uslove i odredbe: https://www.sony.net/bravia-core. BRAVIA CORE članstvo za streaming potrebno. Mrežne usluge, sadržaj te operativni sistem i softver proizvoda mogu podlijegati zasebnim uslovima i odredbama trećih strana te se u bilo kojem trenutku mijenjaju, prekidaju ili ukidaju i mogu zahtijevati naknade, registraciju i podatke o kreditnim karticama
[3] Vrijeme ulaznog zaostajanja mjereno HDMI ulazom u igru od 4K/120fps može se razlikovati prema okruženju upotrebe u stvarnom vremenu ili specifičnim uslovima. Potreban je naslov igre koji podržava 4K/120fps.
[4] Automatsko HDR mapiranje tonova – Ažuriranja softvera na konzoli PlayStation®5 i TV-u dostupna su automatskim ažuriranjem ili ažuriranjem koje je pokrenuo korisnik. Da biste aktivirali automatsko mapiranje tonova, morate omogućiti značajku prilikom prvog uparivanja TV-a i konzole PS5; ili će morati prekinuti vezu s TV-om i PS5, izvršiti vraćanje na fabričke postavke i omogućiti značajku tokom početnog postavljanja. Značajka je podržana samo kada su PS5 i TV izravno povezani. Primjenjivi modeli: Svi modeli BRAVIA XR, X85K, X85J, X80K, X80J, XH90.
[5] Način automatske žanrovske slike – Softverska ažuriranja na konzoli PlayStation®5 i TV-u dostupna su automatskim ažuriranjem ili ažuriranjem koje je pokrenuo korisnik. Ova funkcija radi kada je način automatske slike na televizoru postavljen na UKLJUČENO i podržan je samo kada su PS5 i TV izravno povezani. Primjenjivi modeli: Svi modeli BRAVIA XR, X85K, X85J, X80K, X80J, XH90.
[1] Osim video chata, ostale BRAVIA CAM značajke dostupne su putem ažuriranja firmwarea …
[2] Brzina recikliranja odnosi se na materijale otporne na plamen. Materijal koji se može reciklirati koji se koristi na televizoru može se razlikovati ovisno o veličini.
[3] Postotak u usporedbi s FG18. Proizvodi sa smanjenjem od 60% dostupni su samo s određenim modelima i u određenim regijama.
[4] 360 Spatial Sound personalizacija zahtijeva isporučeni odašiljač (WLA-NS7)] i MODEL BRAVIA XR TV-a koji se prodaje zasebno.
[5] Softversko ažuriranje 360 Spatial Sound Mapping na HT-A7000 bit će dostupno u proljeće 2022. godine.
[6] BRAVIA Acoustic Center Sync način rada radi sa sljedećim modelima: Z9K serija, A95K serija, A90K serija, A80K serija, X95K serija, X90K serija, Z9J serija, A90J serija, A80J serija i X95J serija. Dostupnost proizvoda razlikuje se ovisno o zemlji.[7] Za HT-A7000 potrebni su dodatni bežični stražnji zvučnici (prodaju se zasebno). Neobavezni stražnji zvučnici možda neće biti dostupni u svim zemljama i regijama.[8] Korisnik mora prihvatiti Googleove uvjete pružanja usluge (http://www.google.com/policies/terms/), Uvjete pružanja usluge playa (https://play.google.com/intl/en-US_us/about/play-terms/index.html) i Pravila o privatnosti (http://www.google.com/policies/privacy/) za korištenje TV programa. Korisnik se mora povezati s Google računom kako bi upotrijebio određene oglašene značajke, uključujući glas za aktiviranje povezanih aplikacija, te tijekom postavljanja instalirao određene aplikacije i operativni softver. Korištenje televizora bez povezivanja s Google računom omogućuje samo osnovne TV značajke i određene aplikacije. Bežična veza zahtijeva kućnu mrežu 802.11 (preporučuje se 802.11n).  Mrežne usluge, sadržaj, operativni sustav i softver ovog proizvoda mogu podlijegati zasebnim ili uvjetima i odredbama trećih strana te se mijenjaju, prekidaju ili ukidaju u bilo kojem trenutku i mogu zahtijevati naknade, podatke o registraciji i kreditnim karticama. Aplikacije moraju biti kompatibilne s TV-om. Dostupnost aplikacije razlikuje se ovisno o regiji i uređaju. Google TV naziv je softverskog iskustva ovog uređaja i zaštitni znak tvrtke Google LLC. Google je zaštitni znak tvrtke Google LLC.[9] Korisnik mora postaviti širokopojasno mrežno okruženje. Prema zadanim postavkama postavka Čisti tok isključena je i mora biti uključena u bravia CORE postavkama. BRAVIA CORE nudi streaming između 30 Mbps-80Mbps nakon što korisnik uključi Čisti tok. Da bi pristupio Pure Streamu pri 30 Mbps, korisnik mora imati minimalnu brzinu interneta od 43 Mbps putem Wi-Fi veze. Da bi pristupio najkvalitetnijem Pure Streamu dostupnom pri 80 Mbps korisnik mora imati minimalnu brzinu interneta od 115 Mbps putem Wi-Fi veze.  Podložno ograničenjima video streaminga korisnika mrežnog operatera, BRAVIA CORE automatski odabire najbolju brzinu prijenosa kao s prilagodljivom funkcionalnošću streaminga na temelju dostupne brzine interneta.